Isolatie glas-in-loodramen bij Atelier Mestdagh

Gezien de belangrijke historische waarde van kunstglas is isolatie glas-in-loodramen van cruciaal belang. Er zijn verschillende technieken hiervoor mogelijk en steeds houdt Atelier Mestdagh rekening met de authentieke afwerking van het glasraam.

Focus op behoud van glas-in-loodramen

Vanuit een milieubewust standpunt is het de dag van vandaag cruciaal om te denken aan een goede isolatie van gebouwen. Om het historisch en esthetisch belang van deze glazen kunstwerken te behouden stelt Atelier Mestdagh verschillende technieken voor waarbij de waarde van het kunstwerk hoog in het vaandel gedragen wordt. Door deze techniek toe te passen bij isolatie glas-in-loodramen worden belangrijke kunstwerken behouden. Het is niet altijd eenvoudig om hedendaagse technieken te rijmen met historische concepten, daarom staan de medewerkers van het Atelier Mestdagh steeds in nauw contact met schrijnwerkers omtrent maatvoering en de uitvoering van het isoleren van de glasramen.

Ook de verlichting van een glasraam is cruciaal om het kunstwerk op de juiste manier tot zijn recht te laten komen. Daglicht is niet altijd voldoende. Vroeger werden hiervoor de traditionele TL lichtbakken gebruikt maar deze vervangen wij nu door ultradunne LED-sheets. Deze platen zorgen ervoor dat het kunstwerk de juiste verlichting krijgt en dus ook op de juiste manier in de ruimte ingevuld wordt.

Atelier Mestdagh, uw partner voor isolatie en verlichting

Denk milieubewust en herstel prachtige glasraamkunstwerken in hun recht. Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte voor isolatie glas-in-loodramen of verlichting ervan.

  • Isoleren glas-in-lood
  • Verlichten glas-in-lood

Isoleren glas-in-lood

Glasramen hebben een historische, artistieke, architecturale, ambachtelijke of emotionele waarde. Het glasraam dient de architectuur en de architectuur dient het glasraam. Het behoud van glasramen is historisch en esthetisch van groot belang. Vanuit een milieubewust en kostenbesparend oogpunt is isoleren wel een must. Hoe vallen deze beide belangen te rijmen met elkaar? De twee meest voorkomende oplossingen zijn:

  • Het glasraam als voorzet aan de binnenzijde, tegen het dubbel glas. Op die manier blijft de relatie met het glasraam van binnenuit identiek aan het origineel. Een minimale aanpassing en restauratie van het glasraam volstaat dan ook. Deze oplossing is veruit de mooiste en goedkoopste. Het glas-in-lood kan eventueel ook in een afzonderlijke kader worden geplaatst.
  • Het glas-in-loodraam tussen dubbel glas plaatsen. Deze optie heeft als voordeel dat je glasraam langs beide kanten is beveiligd en eenvoudiger is qua onderhoud. De negatieve punten zijn echter de harde reflectie aan zowel binnen- als buitenzijde, de hogere kost en het niet verkrijgen van garantie op het dubbel glas.

In beide gevallen moet ter plaatse overwogen worden of het originele schrijnwerk kan worden behouden en aangepast. Dit zal niet altijd het geval zijn. Het is belangrijk dat wij nauw contact houden met de schrijnwerker omtrent de maatvoering en uitvoering!

isoleren Atelier Mestdagh

Verlichten glas-in-lood

Een glasraam komt pas tot leven, wanneer het licht door je glasraam valt. Pas wanneer de eerste zonnestralen door het glasraam breken, begint een verhaal van kleur en compositie. De plaats en positie van het glasraam zijn zeer bepalend voor het resultaat.

Bij het ontbreken van natuurlijk licht, moet een alternatief worden geboden met kunstlicht. Tot een paar jaar geleden was de traditionele lichtbak, bestaande uit een houten kist met wit geverfd interieur en TL-lampen, zo goed als de enige oplossing.

Ondertussen heeft Atelier Mestdagh de nodige ervaring opgebouwd met meer innovatieve verlichting en dit in de vorm van ultradunne LED light sheets.

LED light sheets is een innovatief type verlichting dat zich uitermate goed leent voor het belichten van glas-in-loodramen. Deze lichtplaten bieden tal van voordelen en hebben volgende eigenschappen:

  • Licht egaliteit: de combinatie van ledstroken, folie en een plexiplaat, zorgen voor een perfecte spreiding van het licht zonder blinde vlekken.
  • Dikte: deze platen zijn slechts 6 à 8mm dik. Dit maakt montage in een elegante kader mogelijk.
  • Duurzaamheid: LED gaat 50 lichturen mee, m.a.w 11 jaar als je led sheet 12u per dag brandt.
  • Eco-vriendelijk: LED verbruikt 70% minder dan TL-verlichting.
  • Flexibiliteit qua afmeting en vorm: elke afmeting en vorm zijn produceerbaar en dit tot de maximale afmeting van 3000mm x 1500 mm.
  • Dimmen: deze panelen zijn dimbaar, dit kan zowel manueel als op afstand.
Westervier Brugge verlichten Atelier Mestdagh