Atelier Mestdagh, glazeniersatelier

Atelier Mestdagh, gevestigd in Gent, is het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen (opgericht in 1947) en is nog steeds in handen van de familie. Het is het enige overgebleven glazeniersatelier met nog roots in de Neogotiek. Atelier Mestdagh is gespecialiseerd in restauratie en conservatie van glasramen, creëren van nieuwe glasramen, herbestemming van glasramen, isolerende- en verlichtingstoepassingen voor glas-in-lood.

Creativiteit en innovatie hand in hand

Het glazeniersambacht is sinds zijn ontstaan in de middeleeuwen nog maar weinig veranderd. Ook in het Atelier Mestdagh wordt het ambacht van generatie op generatie overgedragen en wordt het op traditionele wijze beoefend. Creativiteit gaat er hand in hand met ambachtelijke vaardigheid.
In Atelier Mestdagh worden de diverse activiteiten op het hoogste niveau beoefend en zijn ze allemaal even belangrijk.

Atelier Mestdagh, een gevestigde waarde

Jarenlange ervaring en de drang naar innovatie zijn kenmerkend voor Atelier Mestdagh. Het atelier is een gevestigde waarde met een sterke reputatie in binnen- en buitenland.

Atelier Mestdagh is bekroond met de publieksprijs van Ambacht in de Kijker (2011), de Gentse Torenwachtersprijs (2012), maakt deel uit van Pearls of Craftsmanship en heeft het Handmade in Belgium label. De restauratie van het glasraam in Bethlehem werd verkozen voor de Erfgoedprijs Koning Boudewijnstichting.

Kennis, vakkunde & innovatie zijn de geheimen achter Atelier Mestdagh.

  • Historiek
  • Het atelier vandaag
  • Rondleidingen
  • Workshops
  • Wenskaarten
  • Glasobjecten

Historiek

Van 1947 tot 1972 heeft Albert Mestdagh (1916–1972) het atelier geleid en uitgebouwd. Hij kreeg zijn opleiding in het befaamde Gentse neogotische atelier van Hendrik Coppejans. Gevormd in de oude technieken en opgeleid op traditionele wijze ontpopte Albert zich tot bekwaam uitvoerder, begaafd ontwerper en vooral uitmuntend glasschilder.

Zowel restauratie, eigen ontwerp als uitvoering van externe ontwerpen behoorden tot de activiteiten van het atelier. In de jaren ’50 voerde hij ontwerpen uit van Eugeen Yoors, een vernieuwer in de glasraamkunst. Vanaf de jaren ’60 werkte hij samen met jonge ontwerpers zoals Harold Van de Perre, Firmin Van Wambeke, e.a.

Toen hij plots stierf in januari 1972, heeft zijn vrouw Yvonne Mestdagh-Mathys het roer overgenomen. Met de hulp van het personeel en de steun van haar gezin, heeft ze een moeilijke periode overbrugd tot haar tweede zoon Luc Mestdagh de leiding overnam. Jarenlang had Luc zijn vader geobserveerd en door oefening het ambacht geleerd. Ook Luc specialiseerde zich in de glasschilderkunst en is vandaag één van de weinige professionele glasschilders in België.

Samen met zijn vrouw, Ingrid Meyvaert, die plastische kunsten studeerde op Sint-Lucas en zich ontpopte tot een gekend glaskunstenares, bouwden ze het atelier uit tot een glasraamcentrum. Ook externe ontwerpers kunnen er terecht voor de uitvoering van hun creaties.

Sinds 2006 is de toekomst van het Atelier Mestdagh ook verzekerd met de intrede van Ingrid en Luc’s oudste dochter, Katrien Mestdagh. Na haar Master in de Kunstwetenschappen/Musicologie aan de KU Leuven doorliep zij haar volledige ambachtelijke opleiding in het atelier. In 2015 behaalde ze de ‘Master in Stained Glass Conservation and Heritage Management’ aan de University of York. Zo krijgt het atelier ook meer academische ondersteuning. De traditionele ambachtelijke kennis wordt nu nog versterkt met wetenschappelijk onderzoek. Door Katriens studies in York staat ze ook in contact met een uitgebreid internationaal netwerk van glasspecialisten over heel Europa en Amerika.

Atelier Mestdagh - Historiek - ons atelier
 Locatie - Atelier Mestdagh (2)

Het atelier vandaag

Op de technische, ambachtelijke vaardigheid van de medewerkers in het atelier wordt nauwlettend toegezien. Het mag misschien wel lijken alsof de tijd is blijven stilstaan in het authentieke ambachtelijke Atelier Mestdagh, maar het blikt vol energie vooruit op de toekomst.

Luc Mestdagh, Ingrid Meyvaert en Katrien Mestdagh blijven de oorspronkelijke doelstellingen van het glazeniersatelier respecteren, maar leiden het atelier ook de 21e eeuw in. Zij beoefenen het ambacht uit met gedreven passie en eerlijke trots.

Daarin worden ze bijgestaan door een fantastisch team van ervaren en hoog professioneel opgeleide mensen: Davy Meersschaut, Wanne Boidin, Laura Ten Zeldam, Veerle Mestdagh en Sarah Jarron.

Conservatie Restauratie - Atelier Mestdagh

Rondleidingen

Op aanvraag organiseert Atelier Mestdagh geleide bezoeken voor zowel grote als kleine groepen. Een unieke gelegenheid om met een traditioneel kunstambacht in aanraking te komen. In ons charmante, traditionele atelier laten wij u graag kennismaken met de glasraamkunst. U krijgt voeling met de techniek, de materialen en de schoonheid van dit eeuwenoude kunstambacht.

Voor meer informatie, neem gerust contact op met Ingrid Meyvaert: ingrid@ateliermestdagh.be

Rondleiding- Atelier Mestdagh

Workshops

Momenteel kan u bij ons nog geen opleidingsmomenten volgen, maar Atelier Mestdagh is wel bezig met het ontwikkelen van een reeks workshops. Deze zullen vermoedelijk in de loop van 2017 van start gaan.

Indien u hiervoor interesse heeft, aarzel dan niet ons te contacteren via info@ateliermestdagh.be

Wenskaarten

Om ons kunstambacht zoveel mogelijk uit te dragen en tot bij een breed publiek te brengen, hebben we wenskaarten gemaakt van een aantal unieke en tijdloze projecten/creaties van Atelier Mestdagh. Hierop is telkens één foto van een glas-in-loodraam te zien. Deze kaarten bieden we te koop aan. Ons aanbod bestaat uit elf diverse wenskaarten, waarvan twee specifiek ontwikkeld voor kerst. Onze kaarten zijn te koop op atelier en in onze galerij.

  • Prijs per kaart is € 2,00
  • Vanaf de aankoop van dertig wenskaarten, kan u ze ook per e-mail bestellen en verzenden we ze kosteloos

Glasobjecten

In onze galerij/toonzaal bieden wij naast onze eigen creaties, ook de glaskunst van de Tsjechische glaskunstenaar Jaroslav Svoboda aan, evenals de cilinders of verlichte glasplaten van Glashütte Lamberts.

Op zaterdagnamiddag proberen wij aanwezig te zijn, maar anders belt u gerust voor een afspraak op het nummer: 0032 (0)9 223 41 29

Galerij Mestdagh – Drabstraat 2 – 9000 Gent